L'entrevista personal

00000 ocupacio

L'entrevista és la reina dels processos de selecció. A més, quan en l'elecció del candidat es prenen en consideració diversos factors, l'entrevista és el més decisiu.

No has de tractar a l'entrevistador com si fóra un ogre, però tampoc com un col·legueta. La millor actitud és la de ser cortès, amable i cordial com un presentador de telenotícies, usant un llenguatge estandarditzat. Ni afectat, ni massa col·loquial.

02 Jul 2012 0 comment
(0 votos)
 
L'entrevista personal

L'entrevista pot ser totalment distinta en funció del tipus d'empresa. D'una banda, et pots trobar un entrevistador que no sap per on tirar perquè no ha realitzat una entrevista en la seua vida, per un altre pots topar amb un gran expert que t'analitza en cada detall.

En la xicoteta empresa, de 3 o 4 treballadors, el cap pot ser un empresari major i sense estudis, que moltes vegades ha elegit els empleats perquè els coneixia o li havien parlat bé d'ells, i potser és la primera entrevista seriosa que realitza en la seua vida. En este cas, la impressió general de cordialitat, presència i honestedat és allò decisiu.

En l'empresa mitjana, l'entrevistador pot ser un gerent no especialitzat en recursos humans, que basa el seu quefer més en el llest que és per a guanyar-se a la gent i en la seua experiència, que en un verdader fonament tècnic. En este cas, el parèixer un empleat útil, fidel i afí a la persona del gerent-líder pot ser el que més t'ajude.

En l'empresa gran o en consultories de personal, en canvi, l'entrevistador sol ser un expert en recursos humans, probablement un psicòleg organitzacional. A este tipus d'expert és molt més difícil enganyar-lo que a un psicotècnic (el test és estudiable, mentre el tècnic en RRHH és impredictible). En este cas et recomanem que sigues tu mateix, perquè és quasi impossible que aconseguisques el lloc a menys que sigues el que de veritat necessita l'empresa i el candidat idoni.

En tot cas, estos últims consells són generalitzacions, podent variar molt les coses de forma inesperada d'una entrevista a una altra.

En general, els consells que donaríem per a superar amb èxit una entrevista són:

-Mostra't motivat per al lloc.

-Sé positiu i optimista.

-Prepara't bé. Per exemple assajant preguntes amb amics i familiars.

-Somriu moderadament, sé amable, cordial i respectuós. No servilista, no et rebaixes.

-Mostra un entusiasme mesurat.

-Mira a l'entrevistador als ulls, però sense intimidar-lo.

-Asseu-te en la cadira de forma correcta.

-Gesticula amb moderació i suavitat mentre parles. Mai et menges les ungles ni faces cap gest nerviós. A més, un bon seleccionador interpretarà el moviment de les mans com a indicador del tipus de personalitat.

-Se clar i específic sobre la teua qualificació i destreses.

-L'objectiu és convèncer a l'entrevistador que no ets un més, sinó el candidat ideal per al lloc.

Si et demanen les pretensions econòmiques, sé prudent al manifestar-les. Pensa que si l'empresa pensava pagar-te més de la xifra que tu das, pot pensar-s'ho millor o creure que vals poc. Al contrari si pensava pagar-te menys pot rebutjar-te.

En tot cas, si has de donar una xifra procura haver-te informat del que cobren en eixa empresa o sector en la categoria professional a què optes. Si no tens ni idea dóna una xifra tirant per davall, però sense exagerar, i sempre en euros bruts a l'any.

Per als bons professionals, hi ha cinc tipus bàsics d'entrevista:

-L'entrevista directa o dirigida. En ella l'entrevistador te pregunta un qüestionari tancat que sempre és idèntic per a tots els candidats. En este cas tindràs poques oportunitats per a preguntar tu sobre el lloc. Per a este tipus d'entrevista, el conèixer el que s'ha preguntat a altres aspirants o l'haver preparat les preguntes més freqüents pot ajudar.

-L'entrevista lliure o no directiva. En ella l'entrevistador fa preguntes més abstractes i les improvisa sobre la marxa, en funció de les respostes que dóna el candidat i deixant-li estendre's més en l'exposició. En este cas, l'entrevistador se fixa sobretot en la personalitat, de manera que has de concentrar-te en no divagar, no dubtar i no incórrer en contradiccions. Este tipus d'entrevista és el més difícil de preparar. D'altra banda, si l'entrevistador t’ofereix un caramel, cafè o semblant, rebutja'l amb cortesia, amb una frase del tipus "gràcies però en este moment no m’abelleix", acceptar-lo et portaria a abaixar la guàrdia i a parèixer un pidolaire.

-L'entrevista segons esquema o mixta. Este tipus d'entrevista combina els dos anteriors, sent part de les preguntes fixes i altres improvisades.

-L'entrevista de tensió o dura. Pretén posar a prova si el candidat és capaç de treballar davall pressió o en situacions frustrants o de tensió. Per a això l'entrevistador tractarà de criticar-te, induir-te a error o ridiculitzar-te, per exemple discutint tot el que dius, destacant els punts dèbils del teu currículum o els teus coneixements, o amb qualsevol altre truc. En este tipus d'entrevista l'important és no discutir-li directament a l'entrevistador, sinó matisar-li amb cortesia, mantenint la calma, la correcció, la veu clara però moderada, no aparençar nervis, no crispar el gest, en definitiva, ser dolç i magnètic, no perdre mai els papers, amb la serenitat dels toreros bons i l'àngel d'una locutora de ràdio. Et sents capaç?

-L'entrevista tècnica. S'utilitza només per a llocs de treballs molt concrets o especialitzats. Se pregunta sobre coneixements tècnics i el saber fer per al lloc de treball que es tracte. Sol ser prou objectiva i el tipus d'entrevista més senzill per a una persona ben preparada.

Siga quin siga el tipus d'entrevista, cuida sempre l'aspecte personal i la salutació a la teua arribada, perquè sol produir-se, en major o menor grau, el anomenat efecte llindar.

Consisteix que molts entrevistadors s’enorgulleixen de detectar el candidat o candidata ideal en quant el veuen aparèixer pel llindar de la porta. Òbviament açò és impossible, però els responsables de selecció tampoc són perfectes...
Tracta de vestir d'acord amb el costum en l'empresa. Si no coneixes la seua idiosincràsia interna, recorda que depèn del tipus de sector i de la grandària de l'empresa.

Per exemple, en una xicoteta empresa familiar del sector agropecuari es valorarà una neteja senzilla i res més. Al contrari, si l'entrevista és per a un banc o companyia d'assegurances els xics sempre amb corbata i les xiques amb tratge jaqueta o semblant. Mai vaquers. Falda a mitja cama estaria bé. El maquillatge que no siga massa cridaner.

Les dades personals i sociofamiliars també poden influir en algunes entrevistes, segons l'estatus social del candidat, ambició, dependència dels pares, aspiracions, vacances, fills, valors, problemes personals, etc.

El teu historial educatiu i currículum també pot ser una dada a considerar. No obstant, pensa que si t'han telefonat per a una entrevista probablement hauràs de competir amb altres candidats de currículum semblant en allò fonamental. Per això, poden arribar a ser decisius els detalls del currículum que et diferencien dels altres aspirants adequant-te més a les especificitats del lloc.

D'altra banda, generalment són molt valorats els aspectes de personalitat, tals com caràcter, punts forts i dèbils, serenitat, magnetisme personal, resistència a la frustració, tarannà positiu i optimista, temperament, etc.

Si l'entrevistador ha de parlar per telèfon indica-li si és necessari que esperes fora, i mai faces comentaris al que sentes.

No sigues eco de rumors que hages sentit, espera a què et donen la informació o a demanar-la en el seu moment.

Si t'interessa el lloc, evita la resposta "no sé". Mai digues que no tens cap defecte. Encara que l'entrevistador t'indique que no és obligatori fer-ho, mai et negues a contestar, per imbècil o indiscreta que siga la pregunta. No tuteges a l'entrevistador, a menys que ell te de peu a això.

En tot cas, per a l’entrevista de qüestionari tancat prepara't i assaja les següents preguntes davant de familiars o amics. Després demana'ls que et critiquen les respostes que has donat i tracta de polir-les.

 

 -Preguntes de personalitat:

-Parle'm de si mateix.

-Descriga una situació de la seua vida en què resolguera un problema amb èxit.

-Què guanya l'empresa si li contracta a vostè en compte d’un altre candidat?

-Si vosté fóra l'entrevistador i jo l'aspirant, quines qualitats voldria que tinguera?

-Prefereix treballar amb gent o sol?

-Es considera més com un líder o com un seguidor?

-Quina va ser la decisió més important que va haver de prendre en el passat?

-Quin lloc li agradaria ocupar d'ací a cinc anys? I dins de deu?

-Quines són les seues necessitats de salari actualment? Per què? (Ull a esta pregunta que la càrrega el diable).

-Què li interessa quant a activitats d'oci i temps lliure?

-Forma part d'alguna entitat o associació? Per què et vas unir a ella? Ocupes algun càrrec en alguna?

-Què fa en vacances?

-Com es descriuria a si mateix?

-Quines són les seues deficiències o punts dèbils?

-Acaba el que comença si sorgeixen dificultats?

-En quins àmbits volguera vostè desenvolupar-se?

-Quins traços o qualitats admira en el seu superior immediat? (Prudència amb esta pregunta).

-Què ha contribuït més al seu èxit professional fins ara?

-Quines situacions li posen nerviós o alterat?

-Es considera vostè molt optimista o més prompte pessimista?

-És molt aficionat a les diversions?

-Prefereix tindre poques però bones amistats o establir fàcilment moltes relacions encara que siguen un poc superficials?

-Confien fàcilment les persones en vostè? Per què?

-En les reunions socials, prefereix dirigir la conversació o limitar-se a escoltar?

-Rep sovint confidències? Li agrada fer-les? Per què?

-És benèvol o rigorós al jutjar als altres? Per què?

-Prefereix improvisar o ser metòdic?

-Què li preocupa actualment?

-Amb quin animal es compararia i per què?

-Si un professor, amic o parella haguera de dir com és vostè, què creu que em contestaria?

-Quines persones li trauen de les casetes?

-Compte'm un succeït. (Ull que esta pregunta no és tan innocent com pareix).

-S’avorreix a vegades?

-Quina impressió creu que he tret de vostè en esta entrevista?

-Preguntes sobre factors personals:

-Quines són les seues metes a la llarga?

-Què diria sobre la seua salut?

-Ha sofert accidents, malalties o operacions greus?

-Dorm bé?

-Pensa tindre fills?

-Quin tipus d'educació té pensada per als seus fills?

-Acceptaria residir en una ciutat distinta a la de treball de la seua parella?

-Com era la relació amb els seus pares?

-Preguntes sobre experiència professional (només per als que no són buscadors de primera ocupació):

-Al saber que venia a una entrevista, es va informar sobre la nostra activitat, clients, mercat, etc?

-Quins aspectes són per a vostè importants en un treball?

-Per què desitja precisament este lloc?

-Com va aconseguir la seua primera ocupació?

-Li agraden les seues responsabilitats i deures actuals?

-Amb quines coses disfrutava vostè en la seua anterior ocupació?

-Que li agradava menys de la seua anterior ocupació?

-Quins considera que van ser els seus principals èxits en la seua anterior empresa?

-Quins van ser els revessos que va sofrir en la seua anterior ocupació o quines coses no van eixir tan ben com esperava?

-Per què va deixar la seua anterior ocupació?

-Com va canviar el seu treball al començar amb la seua anterior companyia?

-Com canviaria el seu treball si entra en esta companyia?

-Quines van ser les seues raons per a deixar la seua anterior empresa?

-Com descriuria al seu anterior cap?

-Quina opinió té de vostè el seu anterior cap?

-Què trobava més difícil en la seua anterior ocupació?

-Com va resoldre els problemes que li van sorgir en la seua ocupació anterior?

-Congeniava amb els seus anteriors companys? Va tindre alguna vegada conflictes?

-En quines coses van discrepar el seu cap i vostè?

-Quant de temps hi ha estat buscant una nova ocupació?

-Quin tipus de treball busca?

-Quines avantatges tindria per a vostè l'entrar en la nostra companyia?

-En què podria contribuir vostè a millorar en la nostra empresa i per què?

-Amb quin tipus de caps prefereix treballar?

-Com concep les relacions amb un subordinat?

-Com imposa les seues idees o la seua voluntat?

-Quines errades va cometre en anteriors ocupacions de què deprenguera i millorara?

-Prefereix treballar sol o en equip?

-Li agrada que li supervisen?

-Prefereix una labor d'estudi, d'execució o de direcció?

-Què creu que és el principal per a la bona marxa d'una empresa?

-Alguna vegada ha pensat o intentat muntar un negoci pel seu compte?

-Si poguera elegir una professió sense necessitat de caldre guanyar diners per a viure, quin elegiria i per què?

-Quines professions són les últimes que li agradaria fer i per què?

-Es conformaria d'estar en este lloc durant tota la seua vida?

-Què li motiva més, els diners, la por, l'alegria, la satisfacció, l'èxit...?

-Per què creu que hauríem de contractar-lo?

-Quines característiques de la seua personalitat i experiència pensa que resultarien profitosos per a la nostra empresa?

 

Última modificación Jueves, 04 Agosto 2016 12:56

XTú Joventut de Puçol

logo gray

Connecta amb XTúPuçol

Subscriu-te al newsletter per a rebre l'últim en novetats de Puçol!

  • Per a estudiants
  • Per als que busquen treball
  • Per als que ho volen tot

Contacte

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556

Necessites ajuda?

Si tienes cualquier pregunta o sugerencia, no dudes en ponerte en contacto con nosotros.

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556