Estimulants del Sistema Nerviós Central

66 estimulants

Són les substàncies que acceleren el funcionament psíquic i orgànic, provocant un estat d'activació que pot arribar a l’hiperactivitat. Es classifiquen en dos tipus:

-Estimulants menors: xantines i tabac.

-Estimulants majors: amfetamines i cocaïna.

27 Nov 2012 0 comment
(0 votos)
 
Estimulants del Sistema Nerviós Central

Respecte al primer grup, estimulants menors, distingim la cafeïna, la teobromina, la teofil·lina i la nicotina.

-La cafeïna: és l'alcaloide que conté café, però també guaranà, nou de cola i bètel.

-La teobromina: es troba en la planta del té i del cacau i en la llavor de la cola.

-La teofil·lina: s'extrau dels fulles del té.

-La nicotina: és el principal alcaloide de la planta de tabac. Aquesta substància actua directament sobre el Sistema Nerviós Central. En el fum d'un cigarret s'han identificat distintes substàncies tòxiques com els quitrans, la nicotina, substàncies irritants i el monòxid de carboni. A pesar de ser una droga estimulant, la majoria dels fumadors pensa que els relaxa, açò es deu al fet que el tabac, calma l'ansietat que provoca el no fumar. Entre els riscos a curt termini, poden donar-se, tos, dificultats respiratòries, bronquitis, faringitis, nerviosisme, gingivitis, etc. I els riscos a llarg termini, podent provocar càncer de boca, llengua i faringe, infarts, càncer d'esòfag…

Cal dir, que aquesta substància és de fàcil accés a la població, ja que es pot aconseguir en una gran quantitat d'establiments, no obstant provoca una elevada dependència tant física com psicològica.

En quant als estimulants majors, es distingeixen diferents tipus:

-Les amfetamines: són compostos derivats de l'efedrina i més tard es va començar a sintetitzar a partir de la feniletinamina. Es va començar a utilitzar com antiasmàtic i per a la congestió nasal. Posteriorment es va usar per a combatre el cansament dels soldats de guerra, i ja en la dècada dels seixanta per la població d'estudiants, fins a 1971 que va ser retirat del consum legal. Aquesta substància generalment es consumeix per inhalació, encara que també pot ser fumada, ingerida o injectada. Provoca una elevada sensació d'eufòria, augment de l'energia i activitat i per tant una reducció del cansament, de la son i del gana, però suposa greus riscos per a la salut. Des dels riscos a curt termini, com l’ansietat, irritabilitat, por, problemes respiratoris, insomni… fins als riscos a llarg termini, com poden ser, l'anorèxia severa, vessaments cerebrals, convulsions, coma, depressió, psicosi i la mort. Cal tindre en compte que són substàncies químiques que s'elaboren en laboratoris, per tant la seua composició pot arribar a ser molt variable, i en conseqüència, els seus efectes.

-La cocaïna: és l'alcaloide principal del fulla de coca. Dels alcaloides s'extrau el sulfat de cocaïna, a partir d’aquest compost s'obté el clorhidrat de cocaïna, del qual s'han obtingut altres variacions com el crack o el cristal. Els efectes d'aquesta substància varien en funció de la via d'administració que s’utilitza: en el cas de que siga inhalada, l'efecte és quasi immediat, aconseguint el seu pic màxim als 10 minuts i amb una duració d'un hora. Si és fumada, tindrà el seu efecte als 3-5 minuts i es prolongarà durant un quart d'hora, i si és injectada, l'efecte és immediat i de major duració.

Eufòria, sensació de benestar, augment de la sociabilitat, major desig sexual… uns efectes que desapareixen i que van seguits d’un període de baixada o crash, en el que domina el cansament, la tristesa, l'ansietat.. que portarà al consumidor a tornar a ingerir una nova dosi.

Els efectes a curt termini són: perforació del barandat nasal, taquicàrdia, pèrdua de consciència, pèrdua de la fam, tremolors, depressió, ansietat…

Els riscos a llarg termini: insomni crònic, deliris, al·lucinacions, comportament violent, paro cardíac, impotència, deterioració del Sistema Nerviós Central, etc.

drogues 2 

Última modificación Jueves, 03 Noviembre 2016 15:34

XTú Joventut de Puçol

logo gray

Connecta amb XTúPuçol

Subscriu-te al newsletter per a rebre l'últim en novetats de Puçol!

  • Per a estudiants
  • Per als que busquen treball
  • Per als que ho volen tot

Contacte

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556

Necessites ajuda?

Si tienes cualquier pregunta o sugerencia, no dudes en ponerte en contacto con nosotros.

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556